zondag 22 november 2020

CARANTENNE

Bresje

                       QUARANTAINE 2

 

Alles wat ik voel, denk, doe, zeg en schrijf geldt voor mijzelf. De wereld telt 7,6 miljard mensen, en ieder mens voelt, denkt, doet, spreekt en schrijft anders. Niettemin vormt de mens een eenheid, zelfs met de dieren, de natuur en het milieu. Of ik wil of niet: ik ben afhankelijk van al die anderen, maar ik moet voor mijzelf bewust of onbewust, zwijgend of sprekend, verantwoording afleggen voor alle anderen. Degenen die zich met een of andere godsdienst verbonden voelen, bijvoorbeeld met de Adventkerk, leggen behalve voor zichzelf, verantwoording af aan de God waarin zij geloven en aan de mensen van die kerk. Dat kan niet anders worden genoemd dan “Eenheid in verscheidenheid en voortschrijdend inzicht”, zoals de slotsom was van de Generale Conferentie van die kerk in de Jaarbeurshallen van Utrecht, waar vertegenwoordigers van bijna  alle landen, waar de Adventkerk te vinden is, aanwezig waren. Een bus vol geestverwanten van de Adventgemeenten Arnhem en omstreken gingen op de slotdag ook daarheen.

Als iemand meent dat zijn voelen, denken, doen, spreken en schrijven, of een speciaal deel daarvan, bij anderen gewaar wordt, sluit hij zich zo soms bij hen aan en vormt zo een vereniging. Dat kan een sportvereniging, politieke partij, Godsdienstige beweging, enzovoort, zijn. Meestal geven zij, na uitbreiding van die vereniging, een naam aan die gemeenschap voor de herkenbaarheid om anderen voor die gemeenschap en hun gedachtegoed te winnen. Maar ook in al die soorten verenigingen voelt, denkt, doet iedere deelnemer op één of meer punten iets anders. Ieder mens blijft ‘autonoom’. Zelfs is iedere gemeente van wat voor vereniging ook, autonoom, wat betekent dat ieder persoon daarin op bepaalde punten min of meer anders denkt en zo zoekende in gesprek blijft.

WETENSCHAP

Einstein, volgens de meeste geleerden de grootste wetenschapper ooit, zou hebben gezegd: “Ik weet meer niet dan wel”, en: “Als er 100% te weten valt, zouden wij nog geen 10% weten”. Stephen Hawking, die later met zijn zwaartekrachttheorie slechts iets aan de relativiteitstheorie meende toe te voegen, ontwikkelde die uit de genoemde theorie van Einstein. Aan Einstein hebben we vele ontdekkingen, zoals het mobieltje, te danken.

Ontdekken betekent iets ontdekken wat er eerst in principe was maar nog niet eerder gezien.

Een vraag zou zijn: “Hoe kwam Einstein aan zo’n heldere brein?”

Laat ik deze vraag maar even rusten. Momenteel zoeken de deskundigen naar de oplossing van de vraag: “Waar kwam die coronavirus vandaan en hoe verdwijnt hij en vooral: hoe bestrijden wij die ongekend zware besmettelijke virus”. Men is er over het algemeen zeker van dat zoveel mogelijk thuisblijven en zo min mogelijk elkaar benaderen, dus thuisblijven, veel handen wassen en als je bijvoorbeeld voor boodschappen doen toch er uit moet en je in gezelschap van je medemensen begeeft, je minstens  anderhalve meter afstand van elkaar moet houden, je handen desinfecteren bij de ingang van de winkel en een mondkapje voordoen. Over dat laatste verschilt men van mening. Maar baat het niet, het schaadt niet. Voorts moet ‘iedereen’ in de wereld zich aan die regels houden, want één besmet mens kan honderd andere mensen besmetten, want de pandemie kent geen grenzen. Dat kon en kan je uit alle soorten berichtgevingen vernemen. In mijn vorige blog “Quarantaine” meende ik te moeten vaststellen, dat de mentaliteit van de meeste mensen er zich niet toe leent zich strikt aan die regels te houden. Begin november kwamen berichten dat laboranten van farmaceutische fabrieken bezig waren een vaccin te ontwikkelen, waarmee iedereen moest worden ingespoten om die virus te bestrijden, net zoals ik en mijn kinderen werden ingeënt tegen de waterpokken.

CORONA

Ik denk dat die corona op net zo’n geheimzinnige wijze zal verdwijnen als hij is gekomen, nadat hij miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Even vergeten dat ongeveer elke honderdvijftig jaar zo’n pandemie zich voordoet en dat er veel meer oorzaken van een vroegtijdige dood zijn, waardoor deze planeet en het mensdom niet voor honderd procent veilig is te noemen, ondanks het toenemend aantal nieuwe medicijnen.

Blijft de belangrijkste vraag: komt er ooit op deze planeet waarop wij wonen een leven waar in plaats van al die ellende volledig geluk zal zijn?

Onder al die levensbeschouwingen die elk de oplossing voordragen, al dan niet schriftelijk vastgelegd, bevindt zich het oudste boek, de Bijbel. Terwijl bijna al die andere levensbeschouwingen betogen, dat ALS de mensen zich maar anders gingen gedragen, het kwaad verdwijnt en het volledige geluk bereikt wordt, zeggen de Bijbelschrijvers dat de mens daartoe onmachtig is gebleken en er een andere weg is. Die gedachte vatte volgens onderzoeken, bij acht van de tien mensen, het meest post. Zij noemen zich Christenen omdat bij de verschijning van Christus die de Zoon van God werd genoemd, onverklaarbare wonderen geschiedden en door Hem een totaal andere leer werd verkondigd..

GELOOF

De Bijbel werd het meest verkocht, maar helaas, het minst begrepen, hoewel sommige gemeenschappen claimen alle teksten daarin of een voldoend aantal wel te verstaan. Geen wonder, want het eerste deel, het Oude Testament werd tussen 800 jaar en Christus’ komst geschreven door verschillende mensen, en daarna 2000 jaar door volgelingen van Christus met het Nieuwe Testament aangevuld. In totaal bevat de Bijbel nu 66 boeken door meer dan 66 mensen geschreven. En de mensen spraken en schreven in die 2800 jaren de mensen in al die landen anders dan nu. Als je de Nederlandse taal van honderd jaar geleden alleen al leest, zie je hoeveel verschillende woorden en begrippen er steeds worden veranderd. Steeds verschijnen andere vertalingen die zich aanpasten bij het huidige taalgebruik. Het is op zichzelf al een wonder dat zoveel vertalingen min of meer op hetzelfde neerkomen. En wat te denken van de vertalingen in het Chinees, Japans, het Roemeens, enzovoort, waar geheel andere woorden zegswijzen en begrippen heersen, dezelfde woorden, zegswijzen en begrippen over te brengen? Ondanks men zoekt naar equivalenten, gelijkwaardige woorden, zegswijzen en begrippen. Het is een wonder dat daartoe een zekere mate werd bereikt, zodat zo’n gemeenschap zich ‘international’ kan noemen.

VERTALINGEN

Mijn boekenkast bevat wel zeven van die soorten vertalingen. Na de door een paar duizend diverse geleerden van verschillende Christelijke richtingen samengestelde uitgave van 2004, die nog het meest gebruikt wordt, verschenen in Nederland de ook door hen goedgekeurde Bijbel in gewone taal en de Bijbel in de omgangstaal. We hebben het hier alleen even over de Nederlandse taal. De Bijbellessen en preken toonden echter vele verschillende interpretaties van bepaalde teksten en zelfs van hoofdstukken. Zo heb ik o.a. een concordantie, een Bijbelverklaring en een Bijbelencyclopa aangeschaft. Het helpt iets om de Bijbel te begrijpen, maar dat betreft eigenlijk gedeelten. Elke gemeenschap legt de nadruk op andere gedeelten. Zo valt de Sabbatviering volgens de scheppingsdagen en het vierde gebod bij de Adventisten op en bij de Mormonen het meest bijgehouden geslachtsregister en de tempel met de beste akoestiek. Het Wachttorengenootschap, Jehovah’s Getuigen genoemd, werd bekend door het gebruik van Gods Naam en de huis aan huis verkondiging.

Ik had al jarenlang geleden besloten de Bijbel eens in zijn geheel van begin tot einde te gaan lezen. Dat heb ik tot nu toe vijf maal “getracht”. Zelfs met behulp van de steeds volgende vertalingen. Als Esperantist las ik de vertaling van de uitvinder van Esperanto, Dr. Zamenhof, uit de oorspronkelijke Hebreeuwse, Aramese en Griekse talen.

DE GROTE VRAGEN

Het grootste gevaar na het lezen van de Bijbel in zijn geheel te lezen, dreigt echter weer een persoonlijke levensbeschouwing te krijgen. In mijn geval is dat een antwoord zoeken op de vraag: waarom koos de God van de Bijbel deze levensgevaarlijke planeet uit om die bewoonbaar te maken voor mensen die hij maakte en daarop plaatste?

SLOTSOM

Na het duizenden jaren lang pogen van de natuurwetenschappers, de psychologen en mijn pogen hen en de bijbelschrijvers het ontstaan van het heelal en de mens te verklaren, moet ik als slotsom aanvaarden dat de mens te beperkt van verstand is om de gebeurtenissen van het begin tot het einde te bevatten. De wetenschappers bieden geen enkel bewijs en uitzicht om de mens hoop op een door het hen zo verlangde volkomen geluk en het vernietigen van het kwaad dat hem zo ongelukkig en angstig maakt, te vernietigen en daarvoor dat geluk te voorspellen.

Het lijkt hovaardig, maar de bijbelschrijvers, die zeggen door de beheerser van heelal en mens een bepaalde kennis te hebben ontvangen, doen dat wel. Zij zeggen na kennis van de bevindingen van de wetenschappers en de Bijbel, het Woord voor de mensen genoemd, vernomen te hebben, hoe beperkt ook, dat het geheel van de Bijbel en de wetenschap elkaar in toenemende mate blijken aan te vullen. De toestand van de mens kan niet anders worden verklaard.

Wij zullen bijvoorbeeld nooit begrijpen waar die miljarden sterrenstelsels die door de zwarte gaten heengaan, terecht komen.

 

God probeert ons door de Bijbel te doen begrijpen dat er een voor ons onverklaarbaar kwaad in het heelal opdook en dat er een zich liefdevolle God de Vader is die de planeet aarde in carantenne, in afzondering van de toestand van het heelal, plaatste, op deze zeer onvolmaakte aarde de mens plaatste om te bewijzen dat het plan van één van zijn assistenten om Zijn wet te veranderen, tot de dood lijdt, vernietigd wordt.

Ook ik ben te beperkt om dit geheel zodanig te beschrijven dat het voor de lezer geloofwaardig overkomt en moet zeggen: trek zelf de conclusie maar. Ik hoop en vertrouw dat het voor mens, dier en milieu in orde komt.